Den 18 november firas grundandet av Soka Gakkai. I år är det 94 år sedan organisationen etablerades i Japan 1930 av den första presidenten Tsunesaburo Makiguchi och hans lärjunge Josei Toda. Det är också ett år sedan Daisaku Ikeda, Soka Gakkais tredje president gick bort. Idag finns organisationen i hela världen och har mer än 12 miljoner medlemmar.
Tsunesaburo Makiguchi som blev den första presidenten i organisationen och hans lärjunge Josei Toda etablerade en liten grupp som syftade till att reformera det Japanska utbildningssystemet. Målsättningen var att ge kraft åt varje barns unika kreativa potential. Filosofin baserades på Nichiren Daishonins Buddhism som understryker den vida outnyttjade potential som varje individ besitter.
Tillsammans gav de ut den första publikationen i en serie som beskrev soka-systemet, eller värdeskapande pedagogik, just den 18 november 1930. Denna dag markerar grundandet av Soka Kyoiku Gakkai — sällskapet för värdeskapande utbildning som gruppen kom att kallas. Ordet ”soka” är en kombination av de kinesiska tecknen som betyder ”skapa” och ”värde”. Organisationen fick så småningom namnet Soka Gakkai.
Under 2:a världskriget arresterades och fängslades Makiguchi och Toda då de var öppet kritiska mot militärregimen och vägrade att erkänna statsreligionen shintoism. Makiguchi dog till slut tragiskt i fängelset 1944.
När Toda släpptes fri var han starkt beslutsam om att sprida Makiguchis ideal om värdeskapande och de djupa lärorna i Nichiren Daishonins Buddhism och Lotussutran som var dess bas. Han var övertygad om att fred kan uppnås genom att varje individ tar ansvar för att aktivt engagera sig i en inre transformation eller ”mänsklig revolution” för att ta fram sin högsta potential för medkänsla och visdom.
Genom Todas ansträngningar växte organisation starkt i Japan och efter hans bortgång tog hans lärjunge Daisaku Ikeda över ordförandeskapet. Sedan startpunkten den 2 oktober 1960 spred han Nichiren Daishonins filosofi över hela världen och byggde en världsomspännande organisation med över 12 miljoner medlemmar. Organisationen har idag ett nära samarbete med akademin, FN och andra NGO:s (Icke-statliga organisationer) för att samla världens krafter för ett hållbart och fredligt samhälle. Daisku Ikeda blev en etablerad och välrenommerad författare, filosof och fredsaktivist som varje år den 26 januari lämnade ett fredsförslag till FN med konkreta förslag om hur vi ska kunna etablera varaktig fred och säkerhet för alla i världen.
Den 18 november symboliserar en dag då varje individ kan stärka sin egen beslutsamhet och känsla av ansvar för att bidra i samhället och till världsfred. Soka Gakkais medlemmar är beslutsamma om att omsätta de ideal och läror som Nichiren Daishonins Buddhism beskriver och att bli fredens beskyddare i sina lokala samhällen.
Nu då ett år passerat sedan Daisaku Ikedas bortgång den 15 november 2023, blir innebörden av vår beslutsamhet nu och framåt, mot Soka Gakkais hundraårsjubileum 2030 ännu viktigare. Med start från idag kan vi visa vår tacksamhet till Daisaku Ikeda, Josei Toda och Tsunesaburo Makiguchi genom att fortsätta våra ansträngningar och dag för dag mot en värld med fred och lycka för alla.
Som Ikeda skrev i sitt meddelande till 60-årsjubileet för Soka Gakkai i Europa:
”Låt oss göra en nystart och skriva en personlig historia om hopp och seger i våra liv…”