Var med och fira 6 juni - Europas mentor och lärjungedag

I Sverige sammankopplar vi 6 juni med vår nationaldag. I Europa associeras dagen ofta med 2:a världskriget och landstigningen i Normandie, dagen D, som betraktas som början till slutet på kriget i Europa. För oss medlemmar i SGI i Europa är det också en dag där vi firar vår gemensamma beslutsamhet och djupa löfte om att arbeta för fred och ett blomstrande samhälle på vår kontinent och i hela världen.

Den 6 juni går för SGIs medlemmar i Europa under namnet ’Europas mentor och lärjungedag’. Dagen firas som ett tillfälle för oss att göra ett  avstamp mot 2030, Soka Gakkais 100-årsdag. Den 6 juni i år är det inte bara 150 år sedan den första ordföranden i Soka Gakkai, Tsunesaburo Makiguchi föddes (1871-1944), det är också 40 år sedan Daisaku Ikeda, vår nuvarande ordförande, namngav denna dag vid ett besök i Europa.

I år ser vi därför den 6 juni som en historisk nystart för att stärka vår organisation och vårt arbete för fred.

I Sverige har vi också normalt som tradition att bjuda till öppet hus i vårt kulturcenter i Saltsjöbaden den 6 juni för ett gemensamt firande, också till minne av Daisaku Ikedas besök i Sverige i juni 1989. 

Som en del av firandet av denna dag kommer vi att ha en digital festival där medlemmar och gäster i hela Europa kan delta. Läs mer om firandet på SGI Europas webbsida. 

https://www.6thjune.eu/en/

Därifrån kan du som är intresserad också ansluta till mötet den 6 juni kl 10.30.

  • Alt